Sztrájk nélkül! - Bérmegállapodás a Wescastban

Végre a Wescastnál is lezajlottak a bértárgyalások! Zajlottak - szó szerint - mert hiába kerestük meg cégünk vezetőit hónapokkal korábban, nem voltak hajlandóak figyelembe venni a szakszervezet véleményét.  Ezért kénytelenek voltunk sztrájk felhívást bejelenteni, gondolván erre talán odafigyelnek a dolgozók bérigényére és megkezdődhetnek a bértárgyalások. Igazunk lett!

Az első ülésünkön Holly László régióvezető és Balogh Béla a Vasas elnöke vázolta a helyzetet, felvilágosította tárgyalópartnereinket a dolgozók hangulatáról, a cégnél uralkodó helyzetről és a sztrájk várható következményeiről is.

Második ülésünkön már cégünk vezérigazgatója is tiszteletét tette, igaz csak monitoron keresztül, a Vasast pedig Szőke Zoltán szakmai ügyvivő képviselte. Elmondtuk elképzeléseinket, egyeztettünk, és ígéretet kaptunk egy következő tárgyalási alkalomra, ahol lezárjuk az ügyet. Így is lett.

Ezt követően egy teljes műszak hosszúságú tárgyaláson Tarsoly Imréné szakértő hathatós segítségével sikerült kidolgoznunk, összefésülnünk terveinket, az immár fizikai formában is jelenlevő kínai vezérigazgatóval és vezetőtársaival.

Itt sikerült megállapodásban rögzíteni, hogy az üzemi minimális órabér 700 Ft-ról 800 Ft-ra emelkedik 2016. április 1-ig visszamenőleges hatállyal és megegyezés született azokban a szempontokban, melyek szerint a dolgozói értékeléseket a vezetők lefolytatják, ennek alapján fog megtörténni a bérek további emelése.

Még egy tárgyalási alkalom volt szükséges, melynek keretében a dolgozók értékelésének elveiben történtek finomítások, a bérek emelésének lényegi elemei már eldőltek az előző tárgyaláson!
Ennek eredményeként a bérek emelése 2016. július 1-től 16%, 8%, illetve 5 %-al fog megtörténni, annak alapján, hogy az egyéni értékelés szerint ki melyik kategóriába sorolódik, a negyedik kategóriában esők - akik munkájával vezetőik elégedetlenek - most nem részesülnek béremelésben.
Az értékelés objektivitásának biztosítása érdekében – a munkavállalói és vezetője mellett - részt vesznek a szakszervezeti tisztségviselői és a HR egy-egy munkatársa.  Az értékelés alapja a minőségi munkavégzés, a hatékonyság, a Wescastnál ledolgozott évek száma, a jelenlét és hiányzások aránya, valamint a képességek szerinti besorolás.

Mindent összevetve egy sikeres, ám korántsem könnyű bértárgyalásunk vagyunk túl, hálás köszönetünk tagtársinknak, akik a háttérben kiálltak értünk (és magukért) és a Vasas képviselőinek segítségükért, nélkülük nem sikerült volna!

a Wescast Vasas Alapszervezete nevében összefoglalta :  Cseri Albert