Gyászjelentés

kissjozsiFájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, hogy a Vasas Szakszervezeti Szövetség volt munkatársa – Kiss József – életének 68. évében elhunyt.

Kollégánk a Csepel Autógyárból érkezett hozzánk és 1998. óta gépkocsivezetőként dolgozott a szakszervezetünkben. 2021. évi nyugállományba vonulásáig sok-sok ezer kilométeren keresztül szállította a Vasas vezetőit, munkatársait, az alapszervezetek tisztségviselőit. Munkája során ügyelt arra, hogy utasai biztonságosan és időben célba- és haza is érjenek. Ügyelt a gépkocsik műszaki állapotára, valamennyi „utasával” és a kollégákkal igyekezett jó munkakapcsolatot kialakítani.

Tudtunk betegségéről, halála mégis váratlanul ért és mindnyájunkat megdöbbentett, távozása fájó űrt hagy maga után.

 Józsi, emléked velünk marad, nyugodj békében!

 

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű emléknapot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. Az ENSZ Közgyűlése 1999-ben ezt a napot a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napjává nyilvánította.

Nők elleni erőszak az EU-ban:
 • hetente mintegy 50 nő hal bele a családon belüli erőszakba 
 • 15 éves kor felett a nők harmada vált fizikai, vagy szexuális erőszak áldozatává 
 • a nők 35%-a tapasztalt erőszakos, uralkodó viselkedést a jelenlegi, vagy korábbi partnerétől  
 • az európaiak 74%-a gondolja úgy, hogy a nők elleni erőszak gyakori az országában (forrás: fra-felmérés (2014), eurobarometer-felmérés (2016))

Az ENSZ főtitkára tegnap nyilatkozatot adott ki a témában, mely ITT olvasható!

A nők elleni erőszaknak véget kell venni! A Vasas Szakszervezeti Szövetség Nőbizottsága elutasítja a nők elleni erőszakot bárhol, bármilyen formában!

Ideje, hogy a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célzó isztambuli egyezményt, mely az első jogilag kötelező nemzetközi megállapodás, amelyet az EU már 2017-ben aláírt, végre Magyarország is ratifikálja!

Gála az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház a korábbi évek nagy sikereire való tekintettel, idén is műsorára tűzi ünnepélyes gálaműsorát november 4-én, amikor Andrew Lloyd Webber Requiem-je csendül fel a nagyszínpadon.
Azt est második felvonásban pedig musical válogatással teszik emlékezetessé a Nézők számára a náluk töltött időt. Az est során közreműködik: Fischl Mónika, Ninh Duc Hoang Long, Füredi Nikolett, Homonnay Zsolt, Nádasi Veronika, Sándor Péter, Szomor György.

Minimálbér és garantált bérminimum megállapodás

Megjelent a Magyar Közlöny hétfő esti számában a rendelet, mely tartalmazza a 2024. évi minimálbér és a garantált bérminimum összegeit.

A rendeletben külön-külön rögzítették a kötelező legkisebb havi, heti, napi és órabért a teljes munkaidőben foglalkoztatottak számára, 2023. december 1-jétől az alábbiak szerint: havi bér alkalmazása esetén bruttó 266 800 forint, heti bér alkalmazása esetén 61 340 forint, napi bér esetén 12 270 forint, órabér alkalmazása esetén 1534 forint a minimálbér összege. A garantált bérminimum a teljes munkaidő teljesítése esetén havibér alkalmazása esetén 326 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 74 950 forint, napibér esetén 14 990 forint, órabér alkalmazása esetén 1874 forint.

Tehát, összességében 2024-től a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal emelkedik.

A Magyar Nemzeti Cirkusz legújabb ajánlata

Kedves Cirkuszbarátok!

Az idén is szeretettel várjuk a Magyar Nemzeti Cirkusz 2023. év utolsó állomására a szakszervezeti tagokat és családtagjait kedvezményes jegyárakkal.

2023. október 20. - november 12. között a BUDAPEST 1224, Barackos út 110. címen, az "Extra Halloween" című műsorral!

Bővebb tájékoztató ITT olvasható!

Kérjük jegyigényét e-mailben küldje el a brezovszki.valeria@magyarnemzeticirkusz.hu címre, vagy a gyorsabb regisztráció érdekében ezen a felületen adja le jegyigényét: https://forms.gle/zMqDBJeiN4kK6qXr9

A megrendelt jegyekről emailben regisztrációs nyomtatványt küldünk, amit a jegypénztárban kell leadni!

Szeretettel várjuk a szakszervezeti tagokat és hozzátartozóikat kedvező jegyárakkal, színvonalas műsorunkkal.

ÜT választás Kiskunmajsán

2023. október 25-26.-án került sor a kiskunmajsai Agrikon KAM Kft.-nél az üzemi tanács és a munkavédelmi képviselő választásokra. Két nap alatt a szavazásra jogosultak 78%-a adta le voksát. A magas részvételi aránynak köszönhetően az első fordulóban sikerült megválasztani a hét fős üzemi tanácsot, négy fő póttagot és a munkavédelmi képviselőt. Minden megválasztott üzemi tanács tag, póttag és a munkavédelmi képviselő a helyi VASAS alapszervezet delegáltja. Külön érdekesség, hogy a szavazás alatt, tagszervezés is zajlott, ami szintén jó eredménnyel zárult!

Praktiker kiárusítás

A Praktiker őszi kiárusítási akciójában számos terméket magas kedvezménnyel vásárolhatnak meg tagjaink kert, lakberendezés, építkezés és sok más kategóriában. Partnerünk kiemelt ajánlatairól, az akciós termékekről ITT tájékozódhatsz.

A szokásos 10%-os partnercéges kedvezményprogram keretén belül pedig, az idén az alábbi hétvégéken tudtok kedvezményesen vásárolni:

Október: 12-13-14-15.
 November: 9-10-11-12.
 December: 7-8-9-10.

IG Metall kongresszus - Frankfurt

A héten tartja kongresszusát Frankfurtban a világ legnagyobb ágazati szakszervezete, az IG Metall. Négy fő téma köré szerveződik a 4 napos vita a szakszervezet jövőjéről:

   • a mobilitás átalakulása, az elektromos vagy hidrogénhajtás előtérbe kerülése,
   • a foglalkoztatás és a jóléti állam jövője,
   • a kollektív tárgyalások és ezzel összefüggésben a határokon átívelő szolidaritás és együttműködés,
   • az IG Metall felkészítése a jelen és jövő kihívásaira.

Az eseményen a Vasast Bábel Balázs alelnök képviseli.

Az üdvözlőbeszédeket követően az elnök beszámolója következett, aki a nemzetközi szolidaritás jó példájaként emelte ki a Vasassal való eredményes kooperációt!

Az IG Metall megválasztotta első női elnökét, gratulálunk Christiane Bennernek! Személye arra is garancia, hogy a szoros kapcsolat megmarad, beszédében ő is jó példaként említette a az együttműködést a Vasassal.

Erről a partneri kapcsolatról, annak eredményeiről beszélt a Vasas alelnöke is a kongresszus keretében megrendezett panelbeszélgetésen, az Egyesült Államok, Japán, Tunézia, Kenya, valamint az industriAll Europe, Global, a globális építőipari szakszervezet és a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség vezetői mellett.

Élményvezetésen tisztségviselőink - Mercedes

A Mercedes rendszeresen lehetővé teszi, hogy a dolgozói élményvezetésen vegyenek részt, kipróbálva a különböző modelleket. Ezúttal a teljesen elektromos EQS-t vihették el egy körre, többek között a helyi VASAS szakszervezeti tisztségviselőink. Számukra is már-már szürreális élmény volt a modern autó, a rendkívül sok kijelző látványa. Egyben érdekvédőként az volt az első gondolatuk, hogy a technológiai változásokkal, az új autóipari trendekkel a szakszervezetnek is lépést kell tartaniuk, fejlődniük kell, és el kell érnünk, hogy a dolgozók minden érdemi döntésbe be legyenek vonva, az átalakulás költségeit, terheit, költségeit pedig ne ők viseljék.

Figyelem! - új nyilatkozatok

Tájékoztatunk Benneteket, hogy itt a honlapunkon, a "Csatlakozás" menüpont alatt  angol és ukrán nyelven is elérhető a szakszervezeti belépési nyilatkozatunk a tagdíjlevonásra vonatkozó nyilatkozattal együtt, továbbá mindkét nyelven feltöltésre került az adatvédelmi tájékoztató is.

Kérjük, hogy szükség esetén ezeket a dokumentumokat szíveskedjetek használni!

bakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpgbakony.jpgcib.jpgcontessa_vasas.jpgcorvin.jpggosztolavasas.jpghoteleuropa.jpgpraktikervasas.jpgvodafone.jpg
TOP